Menu na styczeń
Wcześniej przez kilka miesięcy
planowałam menu obiadowe przynajmniej na tydzień. Ułatwiało to
robienie zakupów i wyeliminowało pytanie: "co dzisiaj na obiad?".
Jednak w ostatnim czasie odeszłam od tego sposobu, co niestety
odbiło się na budżecie domowym. Spontaniczne gotowanie obiadów powodowało:
- częstsze zakupy (nie zaplanowane wcześniej),
- brak kontroli nad produktami w lodówce i zamrażalce,
- częstsze wyrzucanie przeterminowanego jedzenia,
- frustracje typu: nie wiem co mam ugotować.
Postanowiłam wrócić do swoich
starych nawyków w Nowym Roku.
Przez kilka dni siedziałam nad kartką
papieru, próbując stworzyć menu – łatwe, szybkie, zdrowe oraz
idealne na wszystkich biesiadników. Czy się udało, zobaczymy w
najbliższym czasie.
Menu będę aktualizowała codziennie.
Menu będę aktualizowała codziennie.
Tydzień 1
- Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta, deser: miało być ciasto migdałowe, jednak upiekłam ciasto czekoladowe
- Planowałam zapiekankę rybną a ugotowałam zalewajkę na kefirze
- Kolejna zmiana w menu. Zamiast makaronu z kremem serowo – pieczarkowym zrobiłam kotleciki ziemniaczane z ziołami
- Placki z cukinii i twarogu, sos ziołowy, deser: ciasto czekoladowe. Dzisiaj nie mieliśmy ani obiadu ani ciasta, ze względu na popołudnie spędzone u znajomych.Tydzień 2
- Ryba w warzywach. Kolejna zmiana w menu, dzisiaj przygotowałam obiad, który był zaplanowany na niedzielę placki z cukinii i twarogu oraz sos ziołowy
- Gulasz z kaszą gryczaną zrobiłam jednak makaron z kremem serowo - pieczarkowym
- Kotleciki ziemniaczane z ziołami zrobiłam zupę jarzynową
- Potrawka z ryby. Ponowna zmiana w menu, przygotowałam smażoną rybę, ryż i papryka duszona z pomidorami.
- Gulasz jarzynowy z ziołowymi kluskami, deser: ciasto pomarańczowe (po Świątecznym jedzeniu nikt nie miał ochoty na ciasto).Tydzień 3
- Krupnik, został zamieniony na zupę pomidorową na życzenie G.
- Filety dorsza na szpinaku, zamieniony na smażoną rybę z sosem paprykowym i puree ziemniaczanym
- Pieczona ryba z sosem ziołowym, zmiana na łosoś z brokułami
- Kurczak z warzyw w rosole, deser: ciasto mokkaTydzień 4
- Mielona wołowina z ziemniakami, były kotlety mielone z ziemniakami i kiszoną kapustą
- Kolorowe risotto, były kotlety mielone z ziemniakami i smażonymi buraczkami
- Spaghetti z szynką i brokułami, byliśmy na przyjęciu urodzinowym
- Kurczak na warzywach, deser: ciasto guinness, domownicy zażyczyli sobie zalewajkę na kefirze oraz ciasto marchewkoweTydzień 5
- Zupa ogórkowa, zrobiłam kurczaka na warzywach
- Wątróbka, był kapuśniak
- Makaron zapiekany z warzywami, było wszystko i nic czyli czyszczenie lodówki
- Ryba z ziołami pieczona w folii
- Kolorowe warzywa
Komentarze
Prześlij komentarz