Ciasto czekoladowe (szybkie)
Uwielbiam
ciasta czekoladowe, szczególnie te ciężkie, bomby kaloryczne.
Jednak gdy mam ochotę na coś czekoladowego, nie pracochłonnego i z
pewnością udanego wypieku – zawsze piekę to ciasto.
*przepis
pochodzi ze strony
http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-czekoladowe.html
Składniki
– powinny być w temperaturze pokojowej:
1. 250g mąki
2. 1 płaska łyżeczka sody
3. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4. szczypta soli
5. 3 łyżki kakao bez cukru
6. 200g cukru
7. 1 opakowanie cukru wanilinowego
8. 200ml oleju
9. 220ml maślanki
10. 3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
11. 150g mlecznej czekolady
12. kolorowa posypka cukrowa
1. 250g mąki
2. 1 płaska łyżeczka sody
3. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4. szczypta soli
5. 3 łyżki kakao bez cukru
6. 200g cukru
7. 1 opakowanie cukru wanilinowego
8. 200ml oleju
9. 220ml maślanki
10. 3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
11. 150g mlecznej czekolady
12. kolorowa posypka cukrowa
Sposób
wykonania:
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao
przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać
cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce
wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych
składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia
składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o
średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko
dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem).
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie
piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną
czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle
mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i
udekorować kolorową posypką.
Tym
razem do ciasta dodałam 4 łyżki dżemu wiśniowego, dzięki czemu ciasto zyskało delikatny wiśniowy smak.
Wygląda apatycznie :)
OdpowiedzUsuńI równie apetycznie smakuje, dodatkowo jego przygotowanie to naprawdę chwila.Polecam
OdpowiedzUsuńpyszne wczoraj upiekłam :) polecam
UsuńMmm, wygląda cudownie, ma taki piękny, głęboki kolor :)
OdpowiedzUsuńWitam upiekłam wczoraj to ciasto tylko nie miałam maślanki a ze mieszkam w Anglii wiec dodałam mleka i dżem porzeczkowy dokładniej z czarnej porzeczki powiem w prost '' jak żyje tak dobrego ciasta czekoladowego nie jadłam ''Polecam z całego serca, doznanie smakowe mnie powaliło już wiem ze teraz żadne babskie spotkanie bez tego ciacha sie nie obejdzie, do tego na jesienna chandrę super. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za tak miły komentarz i tak odważny eksperyment z przepisem *będę musiała wypróbować*
UsuńZamiast maślanki można upiec ciasto na kefirze /ja robię tak często.
U Nas to ciasto numer 1 w domu.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń