sobota, 10 stycznia 2015

Papryka duszona z pomidorami

Szybki dodatek do niektórych dań, który może zastąpić surówkę.
Ja, do tego przepisu wrócę na pewno - Gabi bardzo lubi paprykę.




Składniki:
  1. cebula
  2. po zielonym i żółtym strączku papryki
  3. 250 g pomidorów
  4. 2 łyżki oleju
  5. ocet
  6. sól, biały pieprz
  7. 1/4 szklanki bulionu jarzynowego (z kostki)
  8. sok z cytryny
  9. zmiażdżony ząbek czosnku
  10. tymianek
Wykonanie:
  1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki.
  2. Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić, umyć i drobno pokroić.
  3. Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać, usunąć nasady szypułek i pokroić w ćwiartki. 
  4. W garnku rozgrzać olej, mieszając podsmażyć cebulę.
  5.  Dodać paprykę i smażyć razem 10 minut. 
  6. Na koniec dodać pomidory, osolić i zalać bulionem.
  7. Przyprawić octem, czosnkiem, tymiankiem, sokiem z cytryny i pieprzem. 
  8. Dusić jeszcze 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

Moje uwagi
* dodałam dodatkowo żółtą paprykę
* ze względu, że pomidory teraz nie mają smaku, użyłam pomidorów z puszki

* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger 365 potraw – szybko, smacznie, zdrowo

1 komentarz:

  1. Mam tę książkę i często z niej korzystam.

    OdpowiedzUsuń