Zalewajka na kefirze
Jest to bardzo szybka i prosta zupa.
Gotuje ją zawsze, gdy piekę ciasto czekoladowe
(wykorzystuje pozostały kefir, który kupuje do przygotowania ciasta). Jeśli macie tylko ochotę
możecie dodać białą kiełbasę lub ugotowane jajko.
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego (może być z kostki, lub warzywno-mięsny)
- 2 szklanki kefiru lub maślanki
- 150 – 200 g wędzonego boczku
- 3 łyżki mąki pszennej lub mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
Sposób
wykonania:
- Boczek pokroić w kostkę, włożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Podsmażyć – można dodać odrobinę margaryny lub masła.
- Do podsmażonego boczku dodać poszatkowany czosnek – 2 ząbki, a następnie wlać wywar warzywny. Zagotować.
- W tym czasie mąkę pszenną wymieszać z kefirem lub maślanką, zmniejszyć ogień i wlać kefir/maślankę, cały czas mieszając. Dodać ostatni ząbek czosnku oraz majeranek. Gotować 5 – 10 minut.
- Podawać z ziemniakami – najlepiej odsmażanymi.
Komentarze
Prześlij komentarz