Bułeczki z kremem czekoladowym
Składniki:
- 600 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 3,5 dl mleka
- 1/2 łyżeczki kardamonu do ciasta
- 2 dl kremu czekoladowego
Wykonanie:
- Drożdże rozrób w letnim mleku.
- Roztopione a następnie ostudzone masło dodaj do mąki - 500 g, pozostałe 100 g zostaw do ponownego wyrobienia ciasta po wyrośnięciu.
- Dodaj mleko z drożdżami, cukier i kardamon. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie dodaj co ciasta pozostałą mąkę i wyrób ponownie ciasto.
- Z ciasta wykonaj wałek o długości około 40 cm, następnie rozwałkuj na szerokość 20 cm.
- Na cieście rozsmaruj równo krem czekoladowy.
- Ostrożnie zwiń ciasto w roladę.
- Ostrym nożem podziel roladę na grube plasterki.
- Następnie ostrożnie przenieś na blachę, układając je obok siebie, zachowując odstęp między bułeczkami. Mi wyszło około 12 bułeczek w podłużnej formie i kilka w tortownicy.
- Pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Ciasto można wysmarować na wierzchu jajkiem rozrobionym w mleku.
- Pieczemy na niskim poziomie piekarnika przez około 20-30 minut w temperaturze 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz