Wieniec drożdżowy z masłem, cukrem i cynamonem
Kolejny niedzielny wypiek. Dzisiaj przepyszne drożdżowe ciasto z cukrem i cynamonem.
Składniki:
- 600 g mąki
- 100 g cukru do ciasta
- 4 łyżki cukru do nadzienia
- 100 g masła do ciasta
- 100 g masła do nadzienia
- 3,5 dl mleka
- 2 łyżeczki cynamonu do nadzienia
- 1/2 łyżeczki kardamonu do ciasta
Wykonanie:
- Drożdże rozrób w letnim mleku.
- Roztopione a następnie ostudzone masło dodaj do mąki - 500 g, pozostałe 100 g zostaw do ponownego wyrobienia ciasta po wyrośnięciu.
- Dodaj mleko z drożdżami, cukier i kardamon. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie dodaj co ciasta pozostałą mąkę i wyrób ponownie ciasto.
- Z ciasta wykonaj wałek o długości około 40 cm, następnie rozwałkuj na szerokość 20 cm.
- Na cieście rozsmaruj masło, posyp równo cukrem i cynamonem.
- Ostrożnie zwiń ciasto w roladę.
- Ostrym nożem przetnij roladę na środku - w ten sposób nadzienie cynamonowe będzie lepiej widoczne.
- Następnie ostrożnie przenieś obie części rolady na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przeplatając je między sobą ułóż je w okrąg.
- Pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Ciasto można wysmarować na wierzchu jajkiem rozrobionym w mleku.
- Pieczemy na niskim poziomie piekarnika przez około 20-25 minut w temperaturze 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz