Kukurydziane placuszki - TAWD MUN KOW POD
TAWD
MUN KOW POD to oryginalne słodko – ostre z nutą orzeźwiających liści
limy placuszki z mięsa wieprzowego. Słodycz kukurydzy połącza z odrobiną
ostrej pasty curry w mięsie wieprzowym pozwala na uzyskanie wyjątkowego
dania.
Wykonanie:
Składniki:
- 280 g wieprzowiny, zmielonej
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 listki limy, drobno posiekane
- 1 łodyga kolendry
- 2 łyżeczki cukru
- ½ jajka, rozkłóconego
- olej słonecznikowy
- liście sałaty do podania
- 1 porcja słodkiego dipu chili lub tajskiego
Wykonanie:
- W misce umieścić kukurydzę, wieprzowinę, pastę curry, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i listki limy oraz posiekaną kolendrę – trochę zostaw do ozdoby. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę, dodajemy cukier i po trochu jajko, tyle by masa dobrze się związała. Rękami zwilżonymi zimną wodą uformuj kulki, rozpłaszcz je i układaj na tacy posypanej mąką.
- Placuszki smaż partiami na niewielkiej ilości oleju 3-5 minut z obu stron, aż zbrązowieją. Wyjmuj je na papierowe ręczniki, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Udekoruj listkami kolendry. Podawaj z liśćmi zielonej sałaty i dipem w osobnej miseczce.
*przepis pochodzi z książki Sallie Morris „Kuchnia tajska – to proste”
Komentarze
Prześlij komentarz