Sosy i dipy w kuchni tajskiej

W kuchni tajskiej najczęściej wykorzystywane są:
1. sos ostrygowy - powstaje na bazie ostryg, sosu sojowego, skrobi i soli. Odznacza się charakterystycznym smakiem, który dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, ale także z warzywami.
2. sos rybny - NAM PLA jest powszechnie stosowany w Tajlandii. Wytwarza się go, zasypując anchois lub krewetki solą. Płyn, który powstaje to właśnie sos rybny, który ma zdecydowany rybny zapach - dla niektórych zbyt ostry i słony smak.
3. sos sojowy - bez niego nie byłoby kuchni azjatyckiej. Wyróżniamy jego dwie podstawowe wersje jasny (lekki) i ciemny (gęsty) oraz wiele odmian np. gęsty żółty czy czarny.
4. dodatkowo w sklepach możemy kupić wiele gotowych mieszanek sosów czy dipów np sweet chili sauce, plum sauce, sweet soya sauce, pad thai sauce, teriyaki sauce

Dzisiaj zamieszczam wpis z przepisami na sos podstawowy, który stanowi podstawę wykonania 3 dipów.

Dip z ciemnego sosu sojowego oraz słodki dip z chili




 

Sos podstawowy
  1. 450 g cukru
  2. 2 szklanki wody
  3. 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  4. 1 1/2 łyżeczki soli
Ogrzej wodę z cukrem w rondlu, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Gotuj 4 – 5 minut, aby powstał syrop. Zdejmij z ognia, dodaj ocet i sól. Postaw z powrotem na ogniu, gotuj jeszcze 2 minuty, zdejmij i ostudź. Podziel: wlej połowę przygotowanego syropu do osobnej patelni i przygotuj z niego słodki dip chili. Resztę rozlej do dwóch osobnych garnuszków i użyj do przygotowania dipu z ciemnego sosu sojowego i dipu śliwkowego. Po dodaniu składników doprowadź każdy dip do wrzenia, zmniejsz ogień do słabego i gotuj przez minutę. Wlej po ostudzeniu do słoików, a jeśli dipy zbytnio zgęstnieją, rozrzedź je odrobiną wrzącej wody. Przykryj każdy słoik folią spożywczą, zakręć wieczko.


Słodki dip chili
Dodaj 6 łyżek słodkiego sosu chili do 300 ml podstawowego sosu.

Dip śliwkowy
Dodaj 2 – 4 bardzo drobno pokrojone śliwki w słonej zalewie do ponad 100 ml podstawowego sosu

Dip z ciemnego sosu sojowego
Dodaj 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego do ponad 100 ml podstawowego sosu.


*przepisy pochodzą z książki KUCHNIA TAJSKA - TO PROSTE Sallie Morris

Komentarze

Popularne posty