Filety kurczaka z papryką w sosie mango
Jedno z moich ulubionych dań w ostatnim czasie. Kombinacja mango, pomarańczy oraz czerwonego curry jest niesamowita. Dodatkowo danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
- 1 zielona albo żółta papryka, pokrojona w grubą kostkę
- 1 duże mango, obrane ze skóry, bez pestki
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 3 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
- sól i pieprz
- świeży kolendry do ozdoby
- odrobina tłuszczu do smażenia
- ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu lub
- chlebki naan
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
- Obrane i pozbawione pestki mango zmiksuj blenderem razem z sokiem z pomarańczy i pastą curry (pastę dodawaj stopniowo według upodobań smakowych). Gdy chcesz uzyskać trochę bardziej rzadszy sos dodaj wodę lub sok z dodatkowej pomarańczy.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż na złoty kolor kurczaka.
- Dodaj paprykę i smaż chwilę.
- Na sam koniec polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem mango i zagotuj.
- Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.
- Przed podaniem posyp posiekana kolendra.
Komentarze
Prześlij komentarz