Chleb orkiszowo - jęczmienny z czarnuszką
Jeszcze świeży i pachnący chleb orkiszowo - jęczmienny z czarnuszką.
Jak zwykle wykorzystałam do tego celu przepis na bułki, który zawiera kilka nieścisłości jeśli chodzi o wykorzystanie go aby upiec chleb. Dla osób obytych w wypiekach chleba nie stanowią one problemu, jednak dla nowicjuszy mogą dostarczyć małych problemów i zniechęcić do dalszych eksperymentów. Dziękuję bardzo mojej koleżance, która przestudiowała przepis bardzo dokładnie i wypunktowała wszystkie uwagi.
Składniki:
Wykonanie:
Jak zwykle wykorzystałam do tego celu przepis na bułki, który zawiera kilka nieścisłości jeśli chodzi o wykorzystanie go aby upiec chleb. Dla osób obytych w wypiekach chleba nie stanowią one problemu, jednak dla nowicjuszy mogą dostarczyć małych problemów i zniechęcić do dalszych eksperymentów. Dziękuję bardzo mojej koleżance, która przestudiowała przepis bardzo dokładnie i wypunktowała wszystkie uwagi.
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki jęczmiennej
- 1/2 opakowanie drożdży suchych
- 1 1/2 - 2 szklanki ciepłej wody
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju z czarnuszki
- 2 łyżeczki nasion z czarnuszki
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier oraz wodę (i osobiście za każdym razem dodaję różną objętość wody, jednak ciasto nie powinno być ani za rzadkie ani za gęste)
- Ciasto wyrabiać ręcznie przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jędrnej masy. Ciasto klei się do ręki.
- Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. (w tym momencie ciasto powinno odchodzić trochę od ręki i uzyskać jednolitą, gładką konsystencję).
- Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na minimum 1godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto podzielić na dwie części. Z ciasta uformować dużą okrągłą bułkę. Okrągłe bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Taki chleb nie będzie wysoki.
- Lub włożyć do blachy do pieczenia chleba. Blachy o wymiarach 10x25 pozwolą uzyskać dwa bochenki chleba. Pamiętaj o papierze do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 25 min. lub dłużej w temperaturze 200°C.
cudnie wyszedł, zabieram się za swój
OdpowiedzUsuń