Chleb orkiszowo - jęczmienny z czarnuszką

Jeszcze świeży i pachnący chleb orkiszowo - jęczmienny z czarnuszką.
Jak zwykle wykorzystałam do tego celu przepis na bułki, który zawiera kilka nieścisłości jeśli chodzi o wykorzystanie go aby upiec chleb. Dla osób obytych w wypiekach chleba nie stanowią one problemu, jednak dla nowicjuszy mogą dostarczyć małych problemów i zniechęcić do dalszych eksperymentów. Dziękuję bardzo mojej koleżance, która przestudiowała przepis bardzo dokładnie i wypunktowała wszystkie uwagi.



 Składniki:
  1. 3 szklanki mąki orkiszowej
  2. 1 szklanka mąki jęczmiennej
  3. 1/2 opakowanie drożdży suchych
  4. 1 1/2 - 2 szklanki ciepłej wody
  5. szczypta cukru
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 3 łyżeczki oliwy z oliwek 
  8. 1 łyżeczka oleju z czarnuszki
  9. 2 łyżeczki nasion z czarnuszki

Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, cukier oraz wodę (i osobiście za każdym razem dodaję różną objętość wody, jednak ciasto nie powinno być ani za rzadkie ani za gęste)
  2. Ciasto wyrabiać  ręcznie przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jędrnej masy. Ciasto klei się do ręki. 
  3.  Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. (w tym momencie ciasto powinno odchodzić trochę od ręki i uzyskać jednolitą, gładką konsystencję).
  4. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na minimum 1godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto podzielić na dwie części. Z ciasta uformować dużą okrągłą bułkę. Okrągłe bochenki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Taki chleb nie będzie wysoki.
  6.  Lub włożyć do blachy do pieczenia chleba. Blachy o wymiarach 10x25 pozwolą uzyskać dwa bochenki chleba. Pamiętaj o papierze do pieczenia.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 25 min. lub dłużej w temperaturze 200°C.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty