Bananowe placuszki (bez glutenu, laktozy i cukru)
Dzisiaj prezentuje Wam bardzo łatwy przepis na placuszki bananowe, które można przygotować w wersji bezglutenowej i bez laktozy. Gdy na kuchennym blacie leżą dojrzałe banany, jest to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu. Moi chłopcy uwielbiają te placuszki.
Składniki:
* im bardziej dojrzałe banany tym słodsze placuszki
* bezglutenowe płatki owsiane mają znaczek przekreślonego kłosa na opakowaniu. Owies nie zawiera glutenu jednak istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem w trakcie produkcji. Ja używam zwykłych płatków.
* mleko - zwykłe mleko, bez laktozy czy roślinne jest ok
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 50 ml mleka bez laktozy, lub innego mleka roślinnego
- 100 g płatków owsianych *bezglutenowych*
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
- Patelnie do naleśników rozgrzej. Piec na niej małe placuszki.
* im bardziej dojrzałe banany tym słodsze placuszki
* bezglutenowe płatki owsiane mają znaczek przekreślonego kłosa na opakowaniu. Owies nie zawiera glutenu jednak istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem w trakcie produkcji. Ja używam zwykłych płatków.
* mleko - zwykłe mleko, bez laktozy czy roślinne jest ok
nie tylko w okresie produkcji :) Polski owies jest często zanieczyszczony glutenem już na etapie "krzyżowania" :) więc najbezpieczniej tylko certyfikowane niestety :(
OdpowiedzUsuńczy można użyć innego oleju niż kokosowy? :)
Hei, dziękuje za uzupełnienie wiedzy. U nas nikt nie ma alergii więc raczej ograniczamy niż eliminujemy z diety. Myślę, że możesz użyć innego rodzaju tłuszczu. Ja na początku nie dodawałam tłuszczu do placuszków a jedynie smarowałam patelnie przed pieczeniem pierwszych sztuk. Jednak najlepiej dodać tłuszcz do masy. Życzę powodzenia w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń