piątek, 9 czerwca 2017

Domowe hamburgery (mąka orkiszowa - jęczmienna)

Bułki według tego przepisu wyszły bardziej zbite co może być spowodowane dodatkiem mąki jęczmiennej jak i mniejszą ilością drożdży w przepisie.



Składniki:
  1.  400 g mąki orkiszowej
  2. 100 g mąki jęczmiennej
  3. 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  4. 250 ml letniego mleka
  5. 100 ml letniej wody
  6. 1/2 torebki suszonych drożdży - ok 7 g
  7. 1 łyżka ksylitolu (cukru)
  8. 1 łyżeczka soli 
Wykonanie:
  1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj mleko oraz wodę.
  3. Wyrób składniki na jednolitą masę - można użyć robota kuchennego, jednak ja wyrabiam ciasto ręką.
  4. Gdy składnik dobrze się połączą dodaj masło, wyrób ponownie ciasto.
  5. Przykryj miskę folią oraz ręcznikiem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto, wyłóż na stolnicę. Podziel na 10 równych części.
  7. Uformuj z każdej części kulkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Każdą  kulkę delikatnie przyciśnij na blasze.  
  9. Odstaw na kolejne 30 minut.
  10. Przed pieczeniem można posmarować bułki wodą i posypać sezamem, lnem lub makiem.
  11. Bułki pieczemy w temperaturze 225 stopni przez około 10-15 minut.
  12. Upieczone bułki wyjmij z piekarnianka na siatkę od grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz