środa, 14 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami (mąka orkiszowa)

Jak już wcześniej wspominałam jest to nasze ulubione ciasto z owocami. Jako że sezon na truskawki w pełni, nie mogło zabraknąć wersji ciasta na bazie mąki orkiszowej z świeżymi truskawkami.




Składniki:
  1.  150 g miękkiego masła
  2. 100 g ksylitolu
  3. 150 g mąki orkiszowej
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. 250 g umytych truskawek

Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Na cieście ułóż truskawki.
  6. Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.
Przepis w ramach akcji
Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz