wtorek, 4 kwietnia 2017

Domowe hamburgery (mąka orkiszowa)

Czasami moi chłopcy zażyczą sobie hamburgery na obiad. Przygotowanie ich niestety wymaga trochę wolnego czasu, ale nie jest aż tak bardzo skomplikowane jakby mogło się wydawać. Ja przygotowuję hamburgery od podstaw, łącznie z bułką i kotletem.


Tutaj chciałabym wam przedstawić przepis na bułkę do hamburgera na bazie mąki orkiszowej. Natomiast jako wkład wykorzystajcie to na co macie ochotę: kotlet mięsny lub rybny, warzywa i sosy które lubicie.

Składniki:
  1.  500 g mąki orkiszowej
  2. 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  3. 250 ml letniego mleka
  4. 100 ml letniej wody
  5. 1 torebka suszonych drożdży
  6. 1 łyżka ksylitolu (cukru)
  7. 1 łyżeczka soli 
Wykonanie:
  1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj mleko oraz wodę.
  3. Wyrób składniki na jednolitą masę - można użyć robota kuchennego, jednak ja wyrabiam ciasto ręką.
  4. Gdy składnik dobrze się połączą dodaj masło, wyrób ponownie ciasto.
  5. Przykryj miskę folią oraz ręcznikiem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto, wyłóż na stolnicę. Podziel na 10 równych części.
  7. Uformuj z każdej części kulkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Każdą  kulkę delikatnie przyciśnij na blasze.  
  9. Odstaw na kolejne 30 minut.
  10. Przed pieczeniem można posmarować bułki wodą i posypać sezamem, lnem lub makiem.
  11. Bułki pieczemy w temperaturze 225 stopni przez około 10-15 minut.
  12. Upieczone bułki wyjmij z piekarnianka na siatkę od grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz