wtorek, 25 kwietnia 2017

Domowe frytki

Czasami przygotowuję niezdrowe jedzenie w wersji bardziej zdrowej. No powiedzmy, że zdrowszej gdyż tutaj zastępuje gotowe, mrożone frytki prawdziwymi ziemniakami.


Przygotowanie domowych frytek nie jest skomplikowane, jednak na pewno jest czasochłonne.
Na początek wlewamy olej do dużego garnka (około 2 litry oleju w 5 litrowy garnek). Olej podgrzewamy. W tym czasie obieramy ziemniaki ze skorki i kroimy w cienkie słupki. Najlepiej aby słupki były jednakowej grubości, wtedy wszystkie frytku usmażą się w podobnym czasie. Gdy olej jest gorący wkładamy delikatnie ziemniaki. Uwaga jeśli ziemniaki są bardzo mokre należy je najpierw osuszyć lub z przeciwnym razie gorący olej zacznie nam pryskać, lub gdy włożymy zbyt dużą ilość może nam wykipieć z garnka. Ziemniaki smażymy około 20-30 minut na lekko brązowo-złoty kolor. Wykładamy je na sitko aby pozbyć się resztek oleju. Solimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz:

  1. A jeszcze lepiej robić je na dwa razy, po połowie tego czasu... i najpierw ziemniaki wrzucić do miski z wodą, by wypłukać z nich skrobię.

    OdpowiedzUsuń