Kurczak cacciatora

Poniżej prezentuje jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka który przygotowuje najczęściej na proszony obiad. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, za to efekt jak najbardziej odpowiedni.


Składniki:
  1. 6 udek kurczaka, przedzielonych na pół
  2. 200 g boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
  3. 2 liście laurowe
  4. 1 gałązka świeżego rozmarynu (można też użyć tymianku, jednak nie zalecam mieszania tych ziół)
  5. 4 ząbki czosnku (1 drobno posiekany, 3 w plasterkach)
  6. 3-4 łyżki mąki ( ja używam orkiszowej)
  7. 1 puszka pomidorów w zalewie (pokrojonych)
  8. 1 puszka pomidorów cherry w zalewie (można użyć świeżych pomidorów cherry około 200 g, jednak wtedy wykorzystujemy dwie puszki zwykłych pomidorów w zalewie)
  9. 300 ml czerwonego winna (rodzaj według uznania, najlepiej półwytrawne: pamiętaj że smak wina wpłynie na smak całej potrawy)
  10. 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek
  11. 1/2 łyżeczki cukru
  12. trochę tłuszczu do smażenia
  13. świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
  1. Przygotowane udka i pałeczki kurczaka włóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, liście laurowe, rozmaryn oraz wino. Ważne aby wino pokryło kurczaka. Odstaw przynajmniej na godzinę od czasu do czasu mieszając, jeśli zalewa nie przykryła kurczaka.
  2. Wyjmij kurczaka z marynaty, odsącz na sitku. Nie wylewaj marynaty, będzie potrzebna do przygotowania sosu.
  3. Na talerz wysyp mąkę i obtocz w niej kurczaka.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw.
  5. W dużym garnku lub na głębokiej patelni podsmaż boczek. Dodaj czosnek - uważaj aby nie przypalić. Następnie dodaj  zwykłe pomidory oraz zalewę z cherry (pomidory cherry dodamy pod sam koniec gotowania, w ten sposób będą całe) oraz winną marynatę. Zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  6. Dodaj podpieczonego kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 - 45 minut aż kurczak będzie ugotowany.
  7. Pod koniec gotowania dodaj pomidory cherry oraz czarne oliwki.
  8. Przed podaniem usuń liść laurowy oraz rozmaryn.
  9. Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis pochodzi z trinesmatblogg.no - tłumaczenie własne, z małymi zmianami w przepisie.


 

Komentarze

Popularne posty