Bułki pszenne

Dzisiaj prezentuje przepis na śniadaniowe bułeczki pszenne. Kiedyś piekłam je regularnie, jednak od momentu kiedy zdecydowaliśmy się zrezygnować z pszenicy nie goszczą już na naszym stole. Z przepisu korzystam nadal, jednak mąkę pszenną zamieniam innymi mąkami i eksperymentuje.
Na udane wypieki bez pszenicy przepisy pojawią się już wkrótce.



Składniki:

  1. 4 szklanki mąki pszennej
  2. 1 opakowanie drożdży suchych
  3. 2 szklanki ciepłej wody - niepełne
  4. szczypta cukru
  5. 2 łyżeczki soli
  6. 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, oliwę, cukier oraz wodę.
  2. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na minimum 1godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Z ciasta uformować 10 - 12 bułeczek.
  4. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
  5.  Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.

Komentarze

Popularne posty