Zupa z kalafiora z kolendra
W ostatnim czasie próbowałam poszerzyć nasze menu o nowe dania, które będą szybkie w przygotowaniu i smaczne. Zupa z kalafiora z kolendrą świetnie spełnia wymagania. Na dodatek kolendra wzbogaca smak kalafiora. Zupę można przygotować na dwa sposoby: na bazie bulionu drobiowego z kawałkami piersi kurczaka podsmażonymi na patelni lub w wersji wegetariańskiej. Zdecydowanie polecam spróbować.
Składniki:
Składniki:
- 1 kalafior, podzielony na małe różyczki
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 4 małe cebule dymki, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 1/2 łyżeczki karri
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pieprz
- trochę masła
- świeża kolendra
- W garnku roztop masła. Podsmaż cebulę dymkę oraz czosnek.
- Dodaj karri, kalafior oraz ziemniaki. Podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj bulion oraz śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut aż warzywa będą ugotowane.
- Zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj na gładko.
- Pogrzej zupę ponownie, dodając podsmażonego kurczaka (jeśli używasz) i ewentualnie dodając więcej śmietany lub bulionu jeśli zupa jest za gęsta.
- Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz