"Norweska" sałatka ziemniaczana

Tradycyjna norweska sałatka ziemniaczana? Przepis pochodzi z książki kucharskiej Familie kokeboka i muszę powiedzieć, że bardzo, a to bardzo odbiega od najbardziej popularnej sałatki ziemniaczanej ze sklepowej półki. Muszę przyznać, że osobiście jestem pod wrażeniem. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, a połączenie ostrej czerwonej cebuli ze świeżymi ziołami, jajkiem i sosem powoduje, że zwykłe ziemniaki w skórce smakują świetnie. Polecam wypróbować ten przepis.



Składniki:
  1. 500 g małych ziemniaków ugotowanych w skórce
  2. 4 jajka, ugotowane najlepiej na półmiękko,obrane ze skorupki
  3. 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  4. 2 łyżki świeżych ziół *natka pietruszki, szczypiorek, koperek*
  5. 150 ml gęstej słodkiej śmietany
  6. 2 łyżki octu balsamicznego
  7. 2 łyżeczki musztardy
  8. 2 łyżki cukru
Wykonanie:
  1. Ugotowane ziemniaki przekrój na ćwiartki. Włóż do miski. Dodaj jajka, które zgnieć widelcem. Posyp ziołami.
  2. Ze śmietany, octu, musztardy i cukru przygotować sos. Polać nim ziemniaki i jajka.
*sos odbiega od oryginalnego przepisu, gdyż pominęłam w nim kilka składników    

Danie pachnące ziołami 3 Kuchnia skandynawska 2016

Komentarze

  1. Prosta i na pewno bardzo smaczna. Dziękuję za Twój udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty