Kolorowe curry
Według opinii L. jest to jedna z lepszych zup tajskich jakie do tej pory przygotowałam. Hmmm, może coś w tym jest. Zupa nie jest bardzo pracochłonna i jak na tajską zupę składa się z niewielu składników.
Składniki:
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka (filet lub inna część czystego mięsa bez kości), pokrojonego w grube paski
- 500 ml mleczka kokosowego
- 300 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 6 łyżeczek tajskiej pasty curry, ilość dodać według smaku i upodobań
- 2 cebule dymki, pokrojone w cienkie talarki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w słupki
- 2 garści fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
- 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
- 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- trochę oleju naturalnego
- świeża kolendra
- ryż jaśmin lub makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu
- Wszystkie składniki przygotuj według powyższego opisu.
- Na odrobinie oleju podsmaż mięso, nie musi być dobrze upieczone gdyż będzie jeszcze gotowane w zupie.
- Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, paprykę oraz marchewkę aż cebula będzie miękka. Przełóż na talerzyk.
- W garnku podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj pastę curry, którą dobrze rozprowadź w oleju. Jeśli nie jesteś pewny ostrości pasty, dodaj najpierw trochę pasty curry na tym etapie, resztę dodasz w trakcie gotowania zupy. Ja tak robię za każdym razem, gdyż mniej ostrą zupę odlewam dla dzieci i dopiero pozostałą część przyprawiam dla nas.
- Następnie dodaj imbir, mleczko kokosowe oraz bulion. Zagotuj.
- Dodaj podsmażone wcześniej warzywa. Dopraw do smaku cukrem, sosem rybnym i sojowym.
- Dodaj fasolkę szparagową oraz podsmażonego kurczaka. Gotuj aż warzywa będą prawie miękkie.
- Podawaj ciepłą zupą posypaną świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Komentarze
Prześlij komentarz