Ciasto marchewkowe z pomarańczową nutą
Kolejna wersja ciasta marchewkowego. Tym razem z dodatkiem tartej skórki z pomarańczy.
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 300 g tartej marchewki
- 5 łyżek oleju naturalnego
- 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy (bez białej części)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g serka kremowego typy philadelphia
- 300 g cukru pudru
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj na jednolitą masę.
- Następnie dodaj olej, skórkę z pomarańczy oraz startą marchewkę. Wymieszaj wszystko dobrze.
- Średniej wielkości blachę (około 24x32) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
- Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 45 - 55 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Ostudź ciasto.
- Z 4 ostatnich składników na powyższej liście ubij krem. Do miski włóż serek kremowy, cukier puder, masło i cukier waniliowy. Ubij na krem. Wyłóż równomiernie na ciasto.
Z pomarańczą musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń