wtorek, 5 lipca 2016

Zupa koperkowa z ziemniakami

Uwielbiam zupę koperkową zarówno ze względu na walory smakowe, jak i szybkość przygotowania.
Polecam gorąco w sezonie letnim, kiedy świeżego koperku pod dostatkiem w naszych przydomowych ogródkach oraz na warzywnych bazarach.




Składniki:
  1. 1 duży pęczek kopru, poszatkowany drobno, grube łodygi też dodaję do zupy, przed podaniem wyjmuję je z garnka
  2. 1 marchewka, starta na tartce
  3. 1/2 pietruszki, starta na tartce
  4. 3 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
  5. 1 warzywna kostka bulionowa
  6. 1,5 litra wody
  7. 2 łyżki masła
  8. 1 liść laurowy
  9. 2 ziela angielskie
  10. pieprz i sól
  11.  1 łyżka mąki pszennej
  12. 200 ml śmietany
Wykonanie:
  1. Masło roztop w garnku. Dodaj marchewkę, pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podsmaż chwilę.
  2. Następnie dodaj 4/5 kopru *razem z łodygami*. 
  3. Zalej wodą .Dodaj warzywną kostkę bulionową.
  4. Dodaj ziemniaki.
  5. Zupę gotuj tak długo aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną. Dodaj trochę gorącej zupy i ponownie wymieszaj razem. Następnie ostrożnie wlej do zupy, cały czas mieszając. Zagotuj.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem dodaj pozostałą część kopru.


1 komentarz: