Sernik leśnego skrzata
Sernik leśnego skrzata powstał przez przypadek. W sumie to powinien nosić nazwę sernik trolla. Sernik powstał przez przypadek wyniku zbiegnięcia się kilku "niekorzystnych"okoliczności.
Gabriel poprosił o ciasto na zimno z jagodami. Niestety w sklepie w którym zazwyczaj robimy zakupy nie było już mrożonych jagód a na świeże jeszcze trochę za wcześnie(sernik został przygotowany pod koniec maja), Luki kupił mrożone owoce leśne. W skład mieszanki wchodzą jagody, maliny, jeżyny i czerwona porzeczka. Jakby tego było mało, kupił także inną śmietanę niż zazwyczaj wykorzystuje w tego typu sernikach na zimno. W trakcie przygotowywania masy serowej, zważyła mi się śmietana kremówka podczas ubijania. Tak więc prezentuje Wam zupełnie inne ciasto niż planowałam wykonać. Efekt. Wyśmienity.
Składniki:
Spód:
Spód:
Gabriel poprosił o ciasto na zimno z jagodami. Niestety w sklepie w którym zazwyczaj robimy zakupy nie było już mrożonych jagód a na świeże jeszcze trochę za wcześnie(sernik został przygotowany pod koniec maja), Luki kupił mrożone owoce leśne. W skład mieszanki wchodzą jagody, maliny, jeżyny i czerwona porzeczka. Jakby tego było mało, kupił także inną śmietanę niż zazwyczaj wykorzystuje w tego typu sernikach na zimno. W trakcie przygotowywania masy serowej, zważyła mi się śmietana kremówka podczas ubijania. Tak więc prezentuje Wam zupełnie inne ciasto niż planowałam wykonać. Efekt. Wyśmienity.
Składniki:
Spód:
- 300 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
- 1 opakowanie galaretki jagodowej
- 300 ml gęstej śmietany 35% (minimum 30%, ktora ubije się na krem)
- 200 g serka kremowego
- 100 g cukru pudru
- 400 g mrożonych owoców * jagody, maliny, truskawki, porzeczka, jeżyna*
- 250 ml wody
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Spód:
- Masło roztop w małym rondelku.
- Ciasteczka owsiane pokrusz w robocie kuchennym.
- Wymieszaj roztopione masło z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową, rozłóż ją równomiernie w tortownicy. Tortownice włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Mrożone owoce wyłóż do średniej wielkości garnka. Zalej je wodą. Zagotuj. Nie należy ich długo gotować. Warto zachować owoce w całości.
- Odmierz 250 ml w wcześniej przygotowanego "kompotu". Można wsiąść trochę owoców (polecam te mniejsze, głównie jagody, wtedy zabarwią bardziej masę serową). Wymieszaj z galaretką jagodową. Odstaw aby mieszanka przestygła.
- Serek kremowy, gęstą śmietanę 35% oraz cukier puder ubij na gładką masę.
- Dodaj powoli wcześniej przygotowaną galaretkę owocową. Ważne aby galaretka była zimna, najlepiej w trakcie stężania. Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
- Masę serową przełóż do tortownicy. Włóż do lodówki na 1-2 godziny.
- Z reszty "kompotu" przygotuj galaretkę. Odmierz potrzebną ilość kompotu do przygotowania galaretki według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 500 ml. Wykorzystaj najwięcej owoców. Gorący "kompot" wymieszaj z galaretką truskawkową. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy masa serowa jest wystarczająca twarda, wylej na wierz zimną galaretkę owocową.
- Tortownicę ponownie włóż do lodówki, aby galaretka owocowa stężała.
Komentarze
Prześlij komentarz