piątek, 24 czerwca 2016

Gofry bez mleka i jajek

Jest to jeden z moich  ulubionych przepisów na gofry. Gofry dla alergików. Bez mleka i jajek.
Gofry według tego przepisu wychodzą kruche - nie należy je piec zbyt długo.




Składniki:
  1. 250 ml zimnej wody
  2. 200 ml mleka owsianego lub innego *ryżowego, migdałowego*
  3. 275 g mąki pszennej
  4. 150 g masła *bez mleka - dla alergików*
  5. 2 łyżki cukru
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Roztop masło. Ostudzone wymieszaj z mlekiem owsianym i zimną wodą. 
  2. Dodaj cukier, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj razem.
  3. Odstaw ciasto na 30 minut. Można je też przechować przez noc w lodówce i upiec gofry na śniadanie.
  4. Gofry pieczemy na złoty kolor na średnim nagrzaniu gofrownicy.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz