Zupa rybna
Kolejny przepis na zupę rybną. Tym razem trochę bardziej improwizowany. Po przygotowaniu kilku różnych zup rybnych, L. zwrócił uwagę, że dobrze by było gdyby w zupach rybnych pojawiły się ziemniaki i może tak mniej fenkułu. Tak więc przygotowałam zupę rybną specjalnie dla niego.
Składniki:
Składniki:
- 2 marchewki, pokrojone w słupki
- mały kawałek selera, pokrojony w słupki
- 3 - 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 500 g filetów z ryby, dorsz/łosoś, pokrojonych w dużą kostkę
- 100 g fasolki szparagowej
- 2 rybne kostki bulionowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 250 ml śmietany kremówki
- 500 ml wody
- sól i pieprz
- Masło roztopić w garnku. Dodaj marchewkę i seler, podsmaż chwilę razem.
- Warzywa zalej wodą oraz dodaj kostki bulionowe.
- Następnie dodaj ziemniaki i fasolkę. Gotuj przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą prawie ugotowane.
- Mąkę rozrób w zimnej wodzie (nie za dużo, tak aby rozrobić mąkę na gładko) następnie wymieszaj ze świetną. Dodaj do zupy, cały czas mieszając.
- Gdy zupa się zagotuje, włóż do niej ostrożnie rybę.
- Na małym ogniu, gotuj zupę przez około 5-10 minut. Można delikatnie mieszać, tak aby ryba pozostała w dużych kawałkach.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz