Ciasto czekoladowo - kokosowe "Bounty"

Ponownie publikuje post z opóźnieniem. Jednak dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe - urodzinowe. Osobiście nie lubię piec tortów dla siebie samej, więc postanowiłam upiec ciasto na które miałam ochotę od kilku dni -  "Bounty"



Składniki:

Spód:
  1. 150 g masła
  2. 3 jajka
  3. 250 g cukru
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  5. 130 g mąki pszennej
  6. 30 g kakao
Masa kokosowa:
  1. 200 g wiórków kokosowych
  2. 1 opakowanie słodkiego mleka skondensowanego około 400 ml
 Polewa czekoladowa:
  1. 200 g czekolady mlecznej
  2. 2 łyżeczki oleju
Wykonanie:

Spód:
  1. Masło roztop i ostudź. 
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Dodaj powoli roztopione masło, cały czas mieszając.
  4. Dodaj kakao a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.
  5.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  7. Upieczone ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Masa kokosowa:
  1.  Skondensowane mleko wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Masę kokosową wyłóż równomiernie na spodzie czekoladowym.
  3. Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aż masa kokosowa stężeje.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj oleju.
  2. Polej polewą wierzch ciasta.
  3. Włóż ciasto ponownie do lodówki. Najlepiej na noc.


Wiosenne słodkości 2016       Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty