Ciasto z bananami i czekoladą

Czasami muszę upiec coś na szybko. Zazwyczaj w takich sytuacjach wykorzystuje przepis, który dobrze znam - jeden z tak zwanych pewniachów. Tym razem nie miałam ochoty po raz kolejny piec szybkiego ciasta czekoladowego. Postanowiłam więc przygotować ciasto, które pojawiło się wcześniej i bardzo nam smakowało. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę, tak więc przepis na to ciasto dołącza do grona pewniaków.


Składniki:
  1.  150 g miękkiego masła
  2. 150 g cukru
  3. 150 g mąki pszennej
  4. 4 jajka
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. 50 g gorzkiej czekolady, poszatkowanej
  7. 2 banany, pokrojone w plasterki

Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Na cieście ułóż banany. Posyp poszatkowaną czekoladą.
  6. Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 40 minut, lub do t.z.w suchego patyczka

Wiosenne słodkości 2016

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty