sobota, 3 października 2015

Gofry (na śmietanie)

Wypróbowałam już kilka różnych przepisów na gofry - te są najlepsze - zdecydowaliśmy jednogłośnie.



Składniki:
  1. 5 dl mąki pszennej
  2. 3 dl mleka
  3. 3 dl gęstej śmietany 18%
  4. 1,5 dl cukru - można dodać mniej
  5. 150 g masła
  6. 4 jajka
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
  1. Masło należy roztopić a następnie ostudzić. 
  2. Jajka ubijamy z cukrem.
  3. Następnie dodajemy roztopione masło, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie i dodaj mąkę oraz mleko na koniec. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
  4. Gofry pieczemy na złocisty kolor wykorzystując średni poziom nagrzania gofrownicy.

100 przepisów na gofry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz