Marchewka w pomarańczowym sosie
Gotowana marchewka w pomarańczowej glazurze. Świetny dodatek do dań z ryby oraz mięs pieczonych na grillu.
Składniki:
Składniki:
- 350 g marchewki
- 8 dl soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
- 8 - 10 gwiazdek anyżu
- 60 g masła
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Marchewki oczyść i pokrój na słupki.
- Włóż marchewki do garnka, zalej sokiem z pomarańczy, dodaj anyż i gotuj około 5 - 10 minut (w zależności od wielkości marchewek, tak aby były półmiękkie)
- Wyjmij marchewki z garnka, następnie odparuj sok z pomarańczy do objętości około 1/2 dl.
- Włóż marchewki z powrotem do soku, dodaj masło. Gotuj aż otrzymasz rzadki sos.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz