Czerwona kapusta *klasycznie*
Stół nakryty do niedzielnego obiadu. W kuchni unosi się domowego rosołu, zapach pieczonych zrazów oraz ciemnego pieczeniowego sosu. Babcia łyżką cedzakową wyjmuje kluski śląskie. Następnie nakłada do salaterek czerwoną kapustę. Wspomnienie z dzieciństwa i niezapomniany smak babcinej czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1/2 cebuli
- 5 dl wody
- 1 dl domowego soku z czerwonej porzeczki lub dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- sól i pieprz
- smalec
- Czerwoną kapustę oczyść. Poszatkuj drobno.
- Cebulę posiekaj drobno.
- Włóż kapustę i cebulę do dużego garnka, dodaj wodę, cukier i ocet. Gotuj około 30 minut, lub dłużej w zależności jak twardą/miękką chcesz mieć kapustę.
- Pod koniec gotowania dodaj dżem/sok porzeczkowy oraz trochę smalcu.
- Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz