Podsmażane warzywne rozmaitości - PAD PAK RUAM MITR

Kolorowa sałatka z różnych warzyw pasuje do większości dań głównych, ale równie dobrze może być podana sama. Jest to jeden z moich ulubionych, szybkich przepisów na coś tajskiego. Dużym plusem tego dania jest jego modyfikacja – wybieramy warzywa, które lubimy lub są dostępne sezonowo, pamiętając tylko o jednej zasadzie – zróżnicowaniu kolorów i smaków.








Składniki:

  1. 450 g różnych warzyw, np. brokuł, kalafior, kapusta, marchew, zielony groszek, fasolka szparagowa, szpinak lub kiełki fasoli, oczyszczonych i pokrojonych na jeden kęs
  2. 3 łyżki wody
  3. 2 łyżki sosu rybnego
  4. 3 łyżki sosu ostrygowego
  5. 3 oleju słonecznikowego
  6. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  7. 1/2 łyżeczki cukru
  8. świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

  1. Opłucz i osusz warzywa. Trzymaj je pod ręką w pobliżu kuchenki, kapustę i szpinak lub kiełki fasoli osobno.
  2. Rozmieszaj w miseczce sos ostrygowy, rybny i wodę.
  3. Rozgrzej wok, wlej olej, a gdy będzie gorący wsyp czosnek i podsmaż, mieszjąc. Uważaj,by nie zbrązowiał i ne nabrał goryczy.
  4. Dodaj pozostałe warzywa z wyjątkiem kapusty i szpinaku lub kiełków fasoli, dopraw cukrem i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, cały czas mieszaj i podrzucaj, aby warzywa były chrupkie.
  5. Włóż pozostałe warzywa, wlej mieszaninę sosów, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 2 minuty.
  6. Podawaj na podgrzanym półmisku.



Danie nie jest ostre, jeśli chcesz możesz dodać małą papryczkę chili.

Składniki na 4 porcję. Czas przygotowania około 15 minut, czas przyrządzania 5 minut.

*przepis pochodzi z książki "Kuchnia tajska - to proste" Sallie Morris

Wielki Post 2015

Komentarze

Popularne posty