Bulion warzywny NAHM SUP PAK
Składniki:
- 700 g warzyw: białej kapusty, marchwi, selera naciowego, porów, cebuli
- 8 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli i nieco mniej świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
- odrzuć zewnętrzne liście kapusty, wytnij twarde nerwy, posiekaj liście. Pokrój marchew, łodygi selera, pory, cebule pokrój na ćwiartki
- umieść warzywa w garnku, zalej wodą, dodaj sól i pieprz, zagotuj. Zmniejsz ogień na mały i gotuj częściowo pod przykryciem przez 30 – 40 minut, aż warzywa będą miękkie
- przecedź bulion przez gęste sito, wlej z powrotem do garnka
- gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Dodaj sos sojowy i cukier, rozmieszaj
- zdejmij z ognia, odstaw, niech całkiem wystygnie. Przecedź i zużyj od razu albo przechowuj krótko w lodówce. Jeśli chcesz zamrozić, podziel na mniejsze porcje.*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska - to proste, S.Morris
Komentarze
Prześlij komentarz