Bulion warzywny NAHM SUP PAK


Składniki:
  1. 700 g warzyw: białej kapusty, marchwi, selera naciowego, porów, cebuli
  2. 8 szklanek wody
  3. 1 łyżeczka soli i nieco mniej świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  4. 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  5. 1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
  1. odrzuć zewnętrzne liście kapusty, wytnij twarde nerwy, posiekaj liście. Pokrój marchew, łodygi selera, pory, cebule pokrój na ćwiartki
  2. umieść warzywa w garnku, zalej wodą, dodaj sól i pieprz, zagotuj. Zmniejsz ogień na mały i gotuj częściowo pod przykryciem przez 30 – 40 minut, aż warzywa będą miękkie
  3. przecedź bulion przez gęste sito, wlej z powrotem do garnka
  4. gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Dodaj sos sojowy i cukier, rozmieszaj
  5. zdejmij z ognia, odstaw, niech całkiem wystygnie. Przecedź i zużyj od razu albo przechowuj krótko w lodówce. Jeśli chcesz zamrozić, podziel na mniejsze porcje.

    *przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska - to proste, S.Morris

Komentarze

Popularne posty