Bulion drobiowy NAHM SUP GAI
Składniki:
- 1 korpus kurczaka, pokrojony na kawałki lub 1 opakowanie skrzydełek
- 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
- 2,5 cm kawałek imbiru, rozgnieciony
- 1 łodyga trawy cytrynowej, rozgnieciona
- 1 listek limety (opcjonalnie)
- 6 łodyg kolendry, z korzonkami, rozgniecionych (opcjonalnie)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
- umyj skrzydełka lub korpus kurczaka pod bieżącą wodą. Włóż do dużego rondla, zalej 6 szklankami zimnej wody
- zagotuj, zbierz szumowiny i tłuszcz – jeśli to konieczne
- dodaj cebulę, imbir, trawę cytrynową, liść limety i kolendrę (jeśli używasz), dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, zmniejsz ogień do słabego i gotuj 30 minut pod częściowym przykryciem.
- Zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia. Przecedź i zużyj od razu albo przechowuj krótko w lodówce. Jeśli chcesz zamrozić, podziel na mniejsze porcję.
Na tej samej podstawie
przygotowuje się bulion rybny. Kurczaka zamień na 450 gramów
kręgosłupów i ości z ryb i w punkcie 3 gotuj 20 minut nie
przykrywając.
*obrane mięso od kości,
podzieliłam na 2 małe porcję i zamroziłam – wykorzystam później
do przygotowania innych dań.
*przepis pochodzi z
książki Kuchnia tajska – to proste Sallie Morris
Komentarze
Prześlij komentarz